Voordracht in Nieuwland - 19 januari 2018
Vrijdag 19 januari draag ik voor in Nieuwland (in Amsterdam Oost) tijdens een ‘oude school’ poëzie- en muziekavond. Verwacht gedichten uit een dichtbundel die nog niet weet dat hij bestaat, enig gemorph (uiteraard) en een verkenning van hoe poëzie zichzelf niet moet omschrijven.

Locatie: Nieuwland, Pieter Nieuwlandstraat 93 Amsterdam
Tijdstip: 20.00 uur

Presentatie language morphing bij The WOW - 31 maart 2016

Donderdag 31 maart presenteer ik voor The WOW een nieuw project: language morphing. De techniek van morphing, bekend uit de beeldende kunst en benut in veel speelfilms, is bij mijn weten nog nooit toegepast op (dichterlijke, of andere) taal. Tijdens deze avond zal ik verkennen op welke manieren dat vruchtbaar kan gebeuren.

Met een gastoptreden van een bijzondere schrijver ...


Language: English
Locatie: De Ruimte, Distelweg 83 Amsterdam
Tijdstip: 20.00 uur

Update: during this presentation I recited a poem which was the result of a morph between two distinct texts. I will link to those texts and publish the resulting morph on this website shortly.

Bezoek The WOW

Een websiter ter grootte van de zon: sizeofthesun.com (Bildmuseet Umeå) - 2015-11-22 t/m 2016-03-27

In het Bildmuseet Umeå, Zweden, loopt tot eind maart 2016 de tentoonstelling The World was Flat. Kunstenaars verkennen erin de menselijke noties over tijd en ruimte. Ik hielp Douwe Mulder met de ontwikkeling van zijn idee voor een website die exact de grootte van de zon heeft. Dit wil zeggen dat iedere centimeter van het scrollbare oppervlak overeenkomt met een centimeter van de zons oppervlakte. Je zou vele tienduizenden jaren nodig hebben (van continu klikken) om langs de volledige diameter te hebben gereisd.

Bezoek sizeofthesun.com

Voordracht: newmessages.net (le grande spectacle) - 29 mei 2015

Aanstaande vrijdag presenteer ik in Lola Luid! een samenwerkingsproject met Douwe Mulder en Loes Degener. De website newmessages.net toont bezoekers iedere tien seconden een willekeurige tekst die over een willekeurige afbeelding heenvalt. De teksten en afbeeldingen worden gevonden door een programma dat onophoudelijk internet afstruint.

Ook al zijn afbeelding en tekst niet doelbewust naast elkaar geplaatst, functioneren beide toch als onderdeel van dezelfde betekenismachine. Ons bewustzijn kan niet anders dan een samenhang veronderstellen. Soms is de samenhang verbluffend treffend, of zelfs choquerend. Ook kan de website een verslavende verwarring teweeg brengen. Ik zal dit project inleiden in het kader van de procedurele (dicht)kunst, met een korte voordracht.

Douwe Mulder en Loes Degener cureerden in Umeå, Zweden een tentoonstelling waar een set afdrukken (screenshots) van newmessages.net zijn geprint en in een compositie bijeen zijn gebracht. Mulder en Degener omschrijven de tentoonstelling als volgt:

“Newmessages.net eats big data for breakfast. It has the answer to any question you might come up with. Newmessages.net is an oracle in need of a curator.”

De tentoonstelling is deze lente ook in Stockholm te bewonderen.

Kom vrijdag 29 mei naar le grand spectacle in Lola Luid!

flyer
30 + 30 Dichtersmarathon 2015

Van de website van Perdu: "Dat poëzie niet moeilijk is, bewijst Perdu jaarlijks op Gedichtendag. Niet door zich op die dag te beperken tot de eenvoudigste poëzie, maar juist door de poëzie in al haar diversiteit aan te bieden op een manier die vooral de nieuwsgierigheid prikkelt. Podiumbeesten en prevelaars, anekdotici en hermetici, vaklui en avonturiers, groentjes en grijsaards: ze staan naast elkaar en door elkaar op deze nieuwe editie van de 30 + 30 Dichtersmarathon. Zestig zeer uiteenlopende dichters komen in ongeveer tweeënhalf uur in een onverbiddelijk ritme voorbij."

Kom aanstaande donderdag dus naar de Dichtersmarathon.

Tumblr - 26 juli 2014

Vanaf heden gebruik ik Tumblr voor een blog met daarop mijn eigen werk en besprekingen van werk van derden. Op deze website zullen belangrijke aankondigingen te vinden blijven en een selectie van mijn gedichten. Mocht je wat je zoekt echter niet kunnen vinden, dan is dat natuurlijk heel poëtisch.

ThePostPoet - 3 augustus 2013

Update: een geluidsopname van dit optreden is nu te downloaden

Op het hackersfestival OHM2013, zaterdag 3 augustus, om 9 uur 's avonds zal ik samen met Matthijs Ponte een poëzievoordracht houden. Het hoofdonderwerp is politieke taal. We zullen een demonstratie geven van procedurele, door onze software geschreven sonnetten. Een klassieke dichtvorm in een nieuwe jas.

Tevens presenteren wij u vol trots een nieuw project: Haiku bot ThePostPoet. Deze Twitterbot schrijft Haiku's op basis van de tweets van zijn volgers, of van actuele onderwerpen (trending topics). Bekijk de website van ThePostPoet.

Draag je persoonlijke teksten aan door ons te mailen of te twitteren op @dentoir, @matthijsponte We zullen proberen deze teksten in procedurele gedichten om te zetten en zaterdag voordragen.

Locatie: Noisy Square tent op OHM2013
Tijdstip: 21.00 uur

Helaas zijn alle toegangskaarten voor het festival al uitverkocht. Maar de voordracht is *live* te volgen via radio.


Wilderness cracked at Ignite! - 26 juni 2013

For wednesday the 26th of june, Mediamatic has invited artists, designers and architects to present their ongoing projects at the 29th edition of Ignite! During the evening I shall bring a premiere of procedural poetry in English.
Starring: British poet T.S. Eliot, free software, abused synonyms and pirated dictionaries.

Did you ever wonder what the English language looks like, and what its natural colors are? Have you ever tried to count the number of words between light and dark? Is it possible to gain a foothold into something so abstract? Expect original poetry, produced by a machine that somehow knows its classics. This performance shall be a sneak preview into the poetry of the future.

To help crack the wilderness, consider attending this event.

Have a look at the Facebook event page here
or at the event page here

Tickets (6 €) are sold online at the event page and (8 €) at the door.

Bezette stad in kaart gebracht - 10 mei 2013

Vrijdag 10 mei zal ik samen met beeldend kunstenaar Douwe Mulder een bijdrage leveren aan Bezette stad #3. Wij zullen in enkele gedichten de stad ruimtelijk en tijdelijk in kaart brengen. Met deze bekendmaking gaan grenzen vervagen.

Lees meer over deze reeks en bekijk de aankondiging door Perdu.

Bredewegfestival, de Dag van de Willekeur - 30 april 2013

Dinsdag 30 april treed ik op bij het Bredewegfestival in Amsterdam Oost. De gelegenheid is De dag van de Willekeur die collectief De Valreep op dit festival uitroept. We gaan op een positieve (heus!) wijze de willekeur in ons bestaan en in de wereld vieren. Ik zal enkele gedichten voordragen. Utopische hamerstukken; maar zeker de moeite waard op zo'n doorsneedag.

De website van het festival
De website van De Valreep

Het Krakende Wagen Festijn - 11 maart 2013

Maandag 11 maart treed ik samen met Matthijs Ponte op in het Compagnietheater bij Het Krakende Wagen festijn. Wij zullen naast het tonen van ons eigen werk ook een "parlementaire" voordracht houden. Dezelfde avond treden ook de bands 06Zinkbuis, De Harde Liefde en dichter Dennis Gaens uit Nijmegen op. Doorbreek maandagavond dus al uw werksleur en kom langs.

Bekijk de aankondiging en de Facebook pagina
De toegang is 5 euro, de aanvang 20.30 uur.

Twitterfeed Benedictus - 11 februari 2013

Uit eerbied voor het besluit van de Katholieke Paus om af te treden vandaag, heb ik mijn vertaling van zijn twitterberichten, onlangs voorgedragen in poëziecentrum Perdu, online geplaatst.

Lees het werk van Benedictus XVI hier
Update:
an English (re)translation of this twitterpoem is now available here

Dichtersmarathon - 31 januari 2013

Eind januari, op Gedichtendag, zal ik optreden als onderdeel van de dichtersmarathon die Perdu organiseert. Ik ga meedoen met een vertaling van het werk van Benedictus XVI, García Lorca, en een donker gedicht over een subtropisch eiland.
Kaartjes zijn op dit moment al lastig te verkrijgen heb ik begrepen. Er is een wachtlijst waarop je kunt intekenen.

Bekijk het programma hier